يکشنبه 09 ارديبهشت 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
انتخاب تصویر

استعلام امتیاز

نمایش امتیاز

جمع امتیازات

امتیاز سفارش:
0
امتیاز کل مشتری:
0

جوایز قابل انتخاب

شیوه‌های کسب امتیاز
هر 250 هزار ریال
1 امتیاز
  • این امتیاز صرفا برای استفاده مشتریان وفادار بوده و به ازای ثبت سفارش برای مشتریان محاسبه می گردد.
  • بعد از هر سفارشی که نماینده فروش برای مشتری ثبت می کند، از طریق پیامک امتیاز حاصل از سفارش جدید و امتیاز کل اعلام خواهد شد.
  • معیار شناسایی مشتری وفادار و دریافت امتیاز در این باشگاه (آدرس) می باشد.

شناسنامه گیاهان

فلفل کوهی

شناسنامه گیاهان - فلفل کوهی

فلفل کوهی (پنج انگشت): گیاهشناسی، خواص، توصیه‌های مصرف

فلفل کوهی (پنج انگشت) نیوشا

نام تجاری گیاه:

Vitex

نام علمی گیاه:

Vitex agnus‑castus L.

تاریخچه و گیاهشناسی:

فلفل کوهی یا پنج انگشت (Vitex agnus‑castus) متعلق به خانواده شاهپسند (Verbenaceae) (1) و طبق آخرین مطالعات، متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. (2) این گیاه بومی مناطق خشک و نیمه خشک مدیترانه ای است و به طور گسترده ای در مناطق گرم و معتدل و نیمه گرمسیری کشت می شود. این گونه معمولاً در زیستگاه های مرطوب رشد می کند؛ مثلاً کناره رودخانه ها و دره ها، زیستگاه های ساحلی، بیشتر در خاک های شنی و آبرفتی خشک شده، مناطق صخره ای نزدیک دریا و گاهی روی دامنه هایی با سنگ های آهکی، در مکان های آفتابی و گرم و درون گودال ها.

بیش از 250 گونه از این گیاه در سراسر دنیا - از مدیترانه، جنوب اروپا، آسیای غربی، کریمه، قفقاز، ایران، آفریقای شمالی، آسیای مرکزی، هند و در مکان هایی از ایالت نیویورک آمریکا که از لحاظ آب و هوایی محافظت شده اند وجود دارد. (3)

فلفل کوهی درخت کوچک برگریز یا درختچه ای بزرگ است که تا ارتفاع حدود 1.5 - 2 متر رشد می کند. (1) تنه آن مانند یک نمد سفید است. برگ های پنجه ای معطر آن، 5 تا 7 عدد برگچه (4) دارند که شبیه انگشت هستند. (1) رنگ آنها خاکستری - سبز و سطح زیرین آنها روشن تر است. گل های خوشبوی آن به صورت خوشه ای، بنفش متمایل به آبی یا بنفشِ ارغوانی پررنگ هستند. (1)

میوه های این گیاه ریز، خاکستری - قهوه ای، با بافتی سفت (4) و کروی یا دوکی شکل هستند (5) و 4 دانه شبیه فلفل سیاه دارند. (1) میوه رسیده خشک شده و برگ های خشک شده، قسمت های دارویی این گیاه هستند. (5)

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) فلفل کوهی (پنج انگشت)

خواص فلفل کوهی :

خواص فلفل کوهی :

مواد موثره و ارزش تغذیه ای فلفل کوهی

ترکیبات مغذی گیاه فلفل کوهی شامل پروتئین، فیبر، لیپید، خاکستر، کربوهیدرات و رطوبت است.

طبق تحقیقات صورت گرفته، میوه فلفل کوهی حاوی ترکیبات فیتواستروژنی است. (21)

فیتواستروژن ها ترکیبات شبه استروژن در محصولات گیاهی هستند که خواص استروژنیک و آنتی استروژنیک دارند. (22)

میوه درخت فلفل کوهی حاوی تعدادی اجزاء فعال از جمله فلاونوئیدها (کاستیسین، کامپفرول، اورینتین، کوئرستاژتین و ایزو ویتکسین)، ایریدوئید گلیکوزیدها (آگنوزید و اوکوبین) و روغن های ضروری (لیمونن، سینئول، پینن و سابینن) است. (23)

enlightenedکمیسیون E آلمان مصرف میوه فلفل کوهی را برای چرخه قاعدگی نامنظم، درد دوره ای سینه، سندروم پیش از قاعدگی (PMS) (23) و ناراحتی های یائسگی (5) تأیید کرده است؛ پزشکان خانواده و متخصصین زنان در آلمان این گیاه را بسیار تجویز می کنند. (23)

enlightenedبه طور سنتی، از میوه فلفل کوهی برای افزایش شیر مادران استفاده می کنند، اما برای این امر شواهد کافی وجود ندارد. براساس برخی از شواهد، دوز پایین این میوه ممکن است تولید شیر در زنان شیرده را افزایش دهد.

یک مطالعه در مقیاس کوچک روی 20 زن سالم نشان داد سطح پرولاکتین در افرادی که دوز کمی از میوه فلفل کوهی مصرف کرده بودند (120 میلی گرم در روز)، افزایش یافت اما با افزایش دوز (480 میلی گرم در روز) ترشح پرولاکتین کاهش یافت. (23)

enlightenedاین گیاه میل جنسی را کاهش می دهد، به همین دلیل، آن را درخت پاکدامنی، سته پاکدامنی و فلفل راهب نیز می نامند. (24) پزشک یونانی، دیوسکوریدس، از آن به عنوان نوشیدنی ای برای کاهش میل جنسی نام برده است. (25)

enlightenedعطر و طعم میوه فلفل کوهی شبیه به فلفل است. به همین دلیل، اغلب از این میوه به عنوان یک جایگزین ارزان برای فلفل سیاه استفاده می کنند. (26)

enlightenedدر ایران، این گیاه نام های محلی زیادی دارد؛ از جمله فلفل کوهی در فارسی، دلآشوب در شیراز، بنجه رو در گچساران و بنگَرو در دهدشت. (24)

  • به گفته آژانس نظارتی مکمل های دارویی آلمان (کمیسیون E)، دوز نرمال میوه فلفل کوهی به شکل پودر، خرد شده یا دمنوش، 2 گرم است. (27)
  • منبع دیگری، دوز فلفل کوهی پودر شده برای بزرگسالان را 400 میلی گرم، 2 مرتبه در روز اعلام کرده است. (28)

  • به طور کلی، 1 تا 2 ساعت پیش یا پس از صرف غذا.
  • بهترین زمان مصرف برای کاهش پرولاکتین: صبح؛ به صورت ناشتا.
  • بهترین زمان مصرف برای تقویت تخمک‌گذاری: به دلیل اینکه فلفل کوهی برای تقویت تخمک‌گذاری مفید است، مصرف آن پیش از شروع تخمک‌گذاری تا روز اول قاعدگی بهترین نتیجه را دارد. هر ماه یک وقفه 5 روزه در مصرف این گیاه داشته باشید تا تأثیر آن بر غده هیپوفیز کاهش پیدا نکند:

- اگر قاعدگی منظم دارید: از روز اول تا روز پنجم قاعدگی مصرف آن را قطع کنید.

- اگر قاعدگی نامنظم دارید: 25 روز از این گیاه استفاده کنید. سپس، 5 روز مصرف آن را قطع کنید. بعد از آن، دوباره 25 روز دیگر آن را مصرف کنید.

  • بلافاصله پس از قطع قرص های ضدبارداری، فلفل کوهی را مصرف نکنید: وقتی برای اولین بار مصرف قرص ضدبارداری را متوقف می کنید، هیپوفیز و تخمدان ها پس از سال ها (شاید ده ها سال) برای اولین بار شروع به برقراری ارتباط با یکدیگر می کنند. بدن باید به آرامی شروع به برقراری ارتباط برای تخمک‌گذاری نماید؛ پس، با گیاهی که دارای اثر قوی بر هیپوفیز است اوضاع را به هم نریزید. (29)

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

عصاره میوه فلفل کوهی احتمالاً در صورت مصرف مناسب تا 3 ماه، برای بیشتر افراد ایمن است. عوارض جانبی غیرمتداول عبارتند از: ناراحتی معده، حالت تهوع، سردرد، آکنه، مشکل در خوابیدن، افزایش وزن (30)، سرگیجه، خستگی و خشکی دهان. (23)

میزان خونریزی ماهیانه در برخی از زنانی که شروع به مصرف فلفل کوهی می کنند، تغییر خواهد کرد.

بارداری و شیردهی

استفاده از فلفل کوهی در دوران بارداری یا شیردهی احتمالاً ناایمن است. این نگرانی وجود دارد که فلفل کوهی با هورمون ها تداخل ایجاد کند. پس، اگر باردار یا شیرده هستید از فلفل کوهی استفاده نکنید.

شرایط حساس به هورمون مانند سرطان‌ سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز یا فیبروئیدهای رحم

فلفل کوهی می تواند بر هورمون ها اثر بگذارد و ممکن است بر سطح استروژن نیز اثر بگذارد. پس، اگر شرایط حساس به هورمون دارید، از فلفل کوهی استفاده نکنید. (30)

به طور کلی، مصرف همزمان فلفل کوهی با روش درمانی جایگزینی با هورمون (HRT) توصیه نمی شود. (28)

بارداری به روش IVF

فلفل کوهی می تواند با اثربخشی روش IVF (لقاح در خارج از بدن) مداخله کند. اگر تحت درمان با این روش هستید، از فلفل کوهی استفاده نکنید.

بیماری پارکینسون

فلفل کوهی حاوی ترکیبات شیمیایی ای است که مشابه برخی از داروهای بیماری پارکینسون، بر مغز اثر می گذارند. بنابراین، فلفل کوهی ممکن است بر درمان بیماری پارکینسون اثر بگذارد.

اسکیزوفرنی یا سایر اختلال های روانی

به نظر می رسد فلفل کوهی بر دوپامین (یک ترکیب شیمیایی در مغز) اثر می‌ گذارد. برخی از داروهای اختلال های روانی به کاهش دوپامین کمک می کنند. بنابراین، مصرف فلفل کوهی ممکن است بر درمان برخی از اختلال های روانی اثر بگذارد. (30)

سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

این گیاه برای قاعدگی های نامنظم مفید است، اما اگر مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) هستید، آن را با احتیاط مصرف کنید: فلفل کوهی تخمک‌گذاری را بهبود می دهد و می تواند طی دو تا سه ماه منجر به قاعدگی شود. اما فلفل کوهی برای همه مفید نیست. اگر مبتلا به PCOS هستید، فلفل کوهی می تواند قاعدگی شما را، با بالا بردن سطح LH، نامنظم‌تر کند. (LH هورمونی است که میزان آن در اکثر انواع PCOS بیش از حد زیاد است.)

فلفل کوهی فقط برای مقدار بیش از حد آندرژون ناشی از میزان بالای پرولاکتین، مؤثر است. (29)

حساسیت به گیاهان خانواده شاهپسندیان

افرادی که به گیاهان متعلق به خانواده شاهپسندیان (Verbenaceae) یا هر یک از ترکیبات میوه فلفل کوهی حساسیت شدید یا آلرژی دارند، از مصرف فلفل کوهی خودداری نمایند. در آزمایش های بالینی، واکنش های پوستی خفیف از جمله اگزما، خارش، راش پوستی (دانه های قرمز رنگ روی پوست همراه با خارش)، جوش های پوستی، کهیر و اگزانتوم آلرژیک (راش پوستی همراه با یک بیماری یا تب) گزارش شده ‌اند. (31)

واکنش های حساسیت زا

به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌های آلرژیک بدن‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

به نظر می رسد فلفل کوهی سطح هورمون در بدن را تغییر می دهد. قرص های ضدبارداری حاوی هورمون هستند. مصرف فلفل کوهی همراه با قرص های ضدبارداری ممکن است تأثیر این قرص ها را کاهش دهد.

پس، اگر همراه با فلفل کوهی، قرص های ضدبارداری مصرف می کنید، از یک روش دیگر کنترل بارداری نیز استفاده کنید. برخی از قرص‌ های ضدبارداری عبارتند از: اتینیل استرادیول و لِوونورژسترول (Triphasil)، اتینیل استرادیول و نوراتیندرون. (30)

وجود ترکیبات استروژنی در میوه فلفل کوهی ممکن است منجر به افزایش اثر یا اثر متضاد استروژن ها یا آنتاگونیست های استروژن (مانند تاموکسیفن) شود. (28) برخی از قرص‌های استروژن عبارتند از: استروژن کونژوگه (پرمارین)، اتینیل استرادیول و استرادیول.

به نظر می رسد فلفل کوهی بر دوپامین (یک ترکیب شیمیایی در مغز) اثر می‌ گذارد. برخی از داروهای اختلال های روانی به کاهش دوپامین کمک می کنند. مصرف فلفل کوهی همراه با داروهای اختلال های روانی ممکن است اثربخشی برخی از این داروها را کاهش دهد.

برخی از داروهای مورد استفاده برای اختلال های روانی عبارتند از: کلرپرومازین (تورازین)، کلوزاپین (کلوزاریل)، فلوفنازین (پرولیکسین)، هالوپریدول (هالدول)، اُلانزاپین (زیپرکسا)، پرفنازین (تریلافون)، پروکلرپرازین (کمپازین)، کوئتیاپین (سروکوئل)، ریسپریدون (ریسپردال)، تیوریدازین (ملاریل) و تیوتیکسن (ناوان).

فلفل کوهی حاوی ترکیبات شیمیایی ای است که مشابه برخی از داروهای بیماری پارکینسون، بر مغز اثر می گذارند. مصرف فلفل کوهی همراه با این داروها ممکن است اثرات و عوارض جانبی برخی از داروهای مورد استفاده برای بیماری پارکینسون را افزایش دهد.

برخی از داروهای مورد استفاده برای بیماری پارکینسون عبارتند از: بروموکریپتین (پارلودل)، لِوودوپا (دوپار، جزئی از داروی ساینمت)، پرامیپکسول (میراپکس) و روپینیرول (رپیپ).

به نظر می رسد فلفل کوهی بر دوپامین (یک ترکیب شیمیایی در مغز) اثر می‌ گذارد. متوکلوپرامید (رگلان) نیز بر دوپامین اثر می گذارد. مصرف فلفل کوهی همراه با متوکلوپرامید ممکن است اثربخشی این دارو را کاهش دهد. (30)

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • بیش از 2500 سال است که در مصر، یونان، ایران و روم از میوه فلفل کوهی برای انواع بیماری های زنان استفاده می کنند. (1)
  • طی 50 سال گذشته نیز در اروپا، از میوه‌ فلفل کوهی به طور گسترده برای بیماری های زنان مانند سندروم پیش از قاعدگی (PMS)، درد دوره ای سینه، چرخه قاعدگی نامنظم و خونریزی ناشی از اختلال عملکرد رحم استفاده کرده اند. (23)
  • همچنین، از قدیم این میوه را برای درمان نفخ شکم و اسهال، یائسگی، آکنه، نازایی، اختلال ناآرامی یا افسردگی قبل از قاعدگی و سایر اختلال ‌های قاعدگی مانند آمنوره (قطع خونریزی قاعدگی به مدت چند ماه) و دیسمنوره (قاعدگی دردناک) مصرف کرده اند. (2)
  • علاوه بر آن، برای کاهش اشتها و القاء خواب نیز از این میوه استفاده می کنند. سایر کاربردهای آن شامل درمان پروستاتیت (5)  (تورم و التهاب غده پروستات (32))، تورم بیضه ها، درد رحم و تورم تخمدان ها است. (5)

1- Cheraghi Niroumand, M., Heydarpour, F., & Farzaei, M.H. (2018). Pharmacological and Therapeutic Effects of Vitex agnus‑castus L.: A Review. Pharmacognosy Reviews, 12(23),103-114. Retrieved from http://www.phcogrev.com/article/2018/12/23/104103phrevphrev2217

2- Souto, E.B., Durazzo, A., Nazhand, A., Lucarini, M., Zaccardelli, M., Souto, S.B., … Santini, A. (2020). Vitex agnus-castus L.: Main Features and Nutraceutical Perspectives. Forests, 11, 761. Retrieved from https://www.mdpi.com/1999-4907/11/7/761

3- Dogan, Y., Ugulu, I., Durkan, N., Unver, M.C., & Mert. H.H. (2011). Determination of some ecological characteristicsand economical importance of Vitex agnus-castus. Eurasian Journal of Biosciences, 5(5), 10-18. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/279848250_Determination_of_some_ecological_characteristics_and_economical_importance_of_Vitex_agnus-castus

4- Hobbs, C.R. (1991). The chaste tree: Vitex agnus castus. Pharmacy in History, 33(1), 19-24. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/11727977_The_chaste_tree_Vitex_agnus_castus

5- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

6- Abu-Raghif, A.R., Sahib, H.B., & Abbas, S.N. (2015). Anti-hyperlipidemic effect of Vitex agnus castus Extracts in Mice. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 35(2), 120-125. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/287302829_Anti-hyperlipidemic_effect_of_Vitex_agnus_castus_Extracts_in_Mice

7- Naseri, R., Farnia, V., Yazdchi, K., Alikhani, M., Basanj, B., & Salemi, S. (2019). Comparison of Vitex agnus-castus Extracts with Placebo in Reducing Menopausal Symptoms: A Randomized Double-Blind Study. Korean Journal of Family Medicine, 40(6), 362–367. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6887765/

8- Rapkin, A.J. (2007). Vasomotor symptoms in menopause: physiologic condition and central nervous system approaches to treatment. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 196(2), 97-106. Retrieved from https://www.ajog.org/action/showPdf?pii=S0002-9378%2806%2902476-8

9- Moreno, F.N., Campos-Shimada, L.B., Costa, S.C., Garcia, R.F., Cecchini, A.L., Natali, M.R.M., … Salgueiro-Pagadigorria, C.L. (2015). Vitex agnus-castus L. (Verbenaceae) Improves the Liver Lipid Metabolism and Redox State of Ovariectomized Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015, Article ID 212378. Retrieved from https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/212378/

10- Munro, D., & Treberg, J.R. (2017). A radical shift in perspective: mitochondria as regulators of reactive oxygen species. Journal of Experimental Biology, 220, 1170-1180. Retrieved from https://jeb.biologists.org/content/jexbio/220/7/1170.full.pdf

11- Ahangarpour, A., Oroojan, A.A., Khorsandi, L., & Najimi, S.A. (2017). Pancreatic protective and hypoglycemic effects of Vitex agnus-castus L. fruit hydroalcoholic extract in D-galactose-induced aging mouse model. Research in Pharmaceutical Sciences, 12(2), 137-143. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/316215884_Pancreatic_protective_and_hypoglycemic_effects_of_Vitex_agnus-castus_L_fruit_hydroalcoholic_extract_in_D-galactose-induced_aging_mouse_model

12- Aslantürk, Ö.S., & Çelik, T.A. (2013). Antioxidant activity and anticancer effect of Vitex agnus-castus L. (Verbenaceae) seed extracts on MCF–7 breast cancer cells. Caryologia: International Journal of Cytology, Cytosystematics and Cytogenetics, 66(3), 257–267. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00087114.2013.850797?needAccess=true

13- Honardoost, M., Soleimanjahi, H., & Rajaei, F. (20113). Apoptosis: programmed cell death. Journal of Inflammatory Diseases, 17(3): 48-57.  Retrieved from http://journal.qums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-515-5&slc_lang=fa&sid=1

14- West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs—A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews, 3, 279–288. Retrieved from https://www.smr.jsexmed.org/article/S2050-0521(15)30136-0/pdf

15- Tello, C. (2020, July 31). 5 Benefits of Chasteberry (Vitex agnus-castus) + Side Effects. SELFHACKED. Retrieved from https://selfhacked.com/blog/chasteberry-vitex-agnus-castus/

16- Hywood. A.J. (2010). Fertility Challenges. Botanical Medicine for Women’s Health, 334-346. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780443072772000143

17- Chasteberry. (2009, May 11). WholeHealth Chicago. Retrieved from https://wholehealthchicago.com/2009/05/11/chasteberry/

18- Ramezani, M., Nasri, S., & Bahadoran, H. (2008). The Effects of Vitex agnus castus Total Extract on Spermatogenesis of Balb/C Mice. Armaghane Danesh, 13(3), 35-44. Retrieved from http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-520-fa.pdf

19- Schellenberg, R. (2001). Treatment for the premenstrual syndrome with agnus castus fruit extract: prospective, randomised, placebo controlled study. BMJ., 322(7279), 134-137. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC26589/

20- Ambrosini, A., Lorenzo, C.D., Coppola, G., & Pierelli, F. (2013). Use of Vitex agnus-castus in migrainous women with premenstrual syndrome: An open-label clinical observation. Acta Neurologica Belgica, 113, 25–29. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/229082394_Use_of_Vitex_agnus-castus_in_migrainous_women_with_premenstrual_syndrome_An_open-label_clinical_observation

21- Enayat Gholampour, T., Fadaei Raieni, R., Pouladi, M., Larijani, M., Pagano, M., &  Faggio, C. (2020). The Dietary Effect of Vitex agnus-castus Hydroalcoholic Extract on Growth Performance, Blood Biochemical Parameters, Carcass Quality, Sex Ratio and Gonad Histology in Zebrafish (Danio rerio).  Applied Sciences, 10, 1402. Retrieved from https://www.mdpi.com/2076-3417/10/4/1402

22- کریمیان، ز.، کرامت، ا. (1393). گرگرفتگی ناشی از یائسگی و طب گیاهی در ایران: یک مرور سیستماتیک. مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، 17(111)، 1-11. قابل دسترس از:

https://ijogi.mums.ac.ir/article_3278_7f2773912bc675fbd86e00870273bd5d.pdf

23- Roemheld-Hamm, B. (2005). Chasteberry. Complementary and alternative medicine, 72(5), 821-824. Retrieved from https://www.aafp.org/afp/2005/0901/afp20050901p821.pdf

24- Khoshsima, E., Asri, Y., Bakhshi Khaniki, Gh.R., & Adnani, S.M. (2016). Study of some ecological characteristics of Vitex agnus-castus L. in Qom province. Retrieved from http://plant.ijbio.ir/article_980_884ab060a4517f8c3779cd00345d1226.pdf

25- Nasri, S., Oryan, S., Haeri Rohani, A., Amin, GH., & Yahyavi, H. (2004). The Effects of Vitex agnus castus L. Extract on Gonadotrophines and Testosterone in Male Mice. Iranian International Journal of Science, 5(1), 25-30. Retrieved from https://iijs.ut.ac.ir/article_30800_3cfa410aeb50a09a6d0eaeeb1e2177ec.pdf

26- Keegan, L. (2003, August 1). Chaste Tree Berry for Premenstrual Syndrome. RELIAS MEDIA. Retrieved from https://www.reliasmedia.com/articles/21921-chaste-tree-berry-for-premenstrual-syndrome

27- Perkins, S. What Are the Benefits of Chasteberry Tea?. SFGATE. Retrieved from https://healthyeating.sfgate.com/benefits-chasteberry-tea-3744.html

28- Phytopharmacy: An evidence-based guide to herbal medicinal products, First Edition. Sarah E. Edwards, Inês da Costa Rocha, Elizabeth M. Williamson and Michael Heinrich. © 2015 John Wiley & Sons, Ltd. Published 2015 by John Wiley & Sons, Ltd. Retrieved from

https://books.google.com/books?id=iNJuBgAAQBAJ&pg=PA101&lpg=PA101&dq=%22Presence+of+oestrogenic+compounds+in+chasteberry+may+result+in+additive+or+opposing+effects+with+oestrogens+or+oestrogen+antagonists%22&source=bl&ots=SNWZrDeP1N&sig=ACfU3U05IhQwmpCcKRwMci4P99DIjRSnOQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjovea2ientAhWFtlkKHcdcDtcQ6AEwAHoECAEQAg#v=onepage&q&f=false

29- Briden, L. (2020, May 8). The Dos and Don’ts of Vitex for Period Problems. Lara Briden - The Period Revolutionary. Retrieved from https://www.larabriden.com/vitex-for-period-problems/

30- VITEX AGNUS-CASTUS. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-968/vitex-agnus-castus

31- Chasteberry (Vitex agnus-castus). (2011, 23 Aug). health24. Retrieved from https://www.news24.com/health24/natural/herbs/herbs-a-z/chasteberry-vitex-agnus-castus-20120721#:~:text=Allergies,(hives)%20and%20allergic%20exanthema.

32- Prostatitis. MAYO CLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766#:~:text=Prostatitis%20is%20swelling%20and%20inflammation,causes%20painful%20or%20difficult%20urination.

منابع

1- Cheraghi Niroumand, M., Heydarpour, F., & Farzaei, M.H. (2018). Pharmacological and Therapeutic Effects of Vitex agnus‑castus L.: A Review. Pharmacognosy Reviews, 12(23),103-114. Retrieved from http://www.phcogrev.com/article/2018/12/23/104103phrevphrev2217

2- Souto, E.B., Durazzo, A., Nazhand, A., Lucarini, M., Zaccardelli, M., Souto, S.B., … Santini, A. (2020). Vitex agnus-castus L.: Main Features and Nutraceutical Perspectives. Forests, 11, 761. Retrieved from https://www.mdpi.com/1999-4907/11/7/761

3- Dogan, Y., Ugulu, I., Durkan, N., Unver, M.C., & Mert. H.H. (2011). Determination of some ecological characteristicsand economical importance of Vitex agnus-castus. Eurasian Journal of Biosciences, 5(5), 10-18. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/279848250_Determination_of_some_ecological_characteristics_and_economical_importance_of_Vitex_agnus-castus

4- Hobbs, C.R. (1991). The chaste tree: Vitex agnus castus. Pharmacy in History, 33(1), 19-24. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/11727977_The_chaste_tree_Vitex_agnus_castus

5- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

6- Abu-Raghif, A.R., Sahib, H.B., & Abbas, S.N. (2015). Anti-hyperlipidemic effect of Vitex agnus castus Extracts in Mice. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research, 35(2), 120-125. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/287302829_Anti-hyperlipidemic_effect_of_Vitex_agnus_castus_Extracts_in_Mice

7- Naseri, R., Farnia, V., Yazdchi, K., Alikhani, M., Basanj, B., & Salemi, S. (2019). Comparison of Vitex agnus-castus Extracts with Placebo in Reducing Menopausal Symptoms: A Randomized Double-Blind Study. Korean Journal of Family Medicine, 40(6), 362–367. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6887765/

8- Rapkin, A.J. (2007). Vasomotor symptoms in menopause: physiologic condition and central nervous system approaches to treatment. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 196(2), 97-106. Retrieved from https://www.ajog.org/action/showPdf?pii=S0002-9378%2806%2902476-8

9- Moreno, F.N., Campos-Shimada, L.B., Costa, S.C., Garcia, R.F., Cecchini, A.L., Natali, M.R.M., … Salgueiro-Pagadigorria, C.L. (2015). Vitex agnus-castus L. (Verbenaceae) Improves the Liver Lipid Metabolism and Redox State of Ovariectomized Rats. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2015, Article ID 212378. Retrieved from https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/212378/

10- Munro, D., & Treberg, J.R. (2017). A radical shift in perspective: mitochondria as regulators of reactive oxygen species. Journal of Experimental Biology, 220, 1170-1180. Retrieved from https://jeb.biologists.org/content/jexbio/220/7/1170.full.pdf

11- Ahangarpour, A., Oroojan, A.A., Khorsandi, L., & Najimi, S.A. (2017). Pancreatic protective and hypoglycemic effects of Vitex agnus-castus L. fruit hydroalcoholic extract in D-galactose-induced aging mouse model. Research in Pharmaceutical Sciences, 12(2), 137-143. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/316215884_Pancreatic_protective_and_hypoglycemic_effects_of_Vitex_agnus-castus_L_fruit_hydroalcoholic_extract_in_D-galactose-induced_aging_mouse_model

12- Aslantürk, Ö.S., & Çelik, T.A. (2013). Antioxidant activity and anticancer effect of Vitex agnus-castus L. (Verbenaceae) seed extracts on MCF–7 breast cancer cells. Caryologia: International Journal of Cytology, Cytosystematics and Cytogenetics, 66(3), 257–267. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00087114.2013.850797?needAccess=true

13- Honardoost, M., Soleimanjahi, H., & Rajaei, F. (20113). Apoptosis: programmed cell death. Journal of Inflammatory Diseases, 17(3): 48-57.  Retrieved from http://journal.qums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-515-5&slc_lang=fa&sid=1

14- West, E., & Krychman, M. (2015). Natural Aphrodisiacs—A Review of Selected Sexual Enhancers. Sexual Medicine Reviews, 3, 279–288. Retrieved from https://www.smr.jsexmed.org/article/S2050-0521(15)30136-0/pdf

15- Tello, C. (2020, July 31). 5 Benefits of Chasteberry (Vitex agnus-castus) + Side Effects. SELFHACKED. Retrieved from https://selfhacked.com/blog/chasteberry-vitex-agnus-castus/

16- Hywood. A.J. (2010). Fertility Challenges. Botanical Medicine for Women’s Health, 334-346. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780443072772000143

17- Chasteberry. (2009, May 11). WholeHealth Chicago. Retrieved from https://wholehealthchicago.com/2009/05/11/chasteberry/

18- Ramezani, M., Nasri, S., & Bahadoran, H. (2008). The Effects of Vitex agnus castus Total Extract on Spermatogenesis of Balb/C Mice. Armaghane Danesh, 13(3), 35-44. Retrieved from http://armaghanj.yums.ac.ir/article-1-520-fa.pdf

19- Schellenberg, R. (2001). Treatment for the premenstrual syndrome with agnus castus fruit extract: prospective, randomised, placebo controlled study. BMJ., 322(7279), 134-137. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC26589/

20- Ambrosini, A., Lorenzo, C.D., Coppola, G., & Pierelli, F. (2013). Use of Vitex agnus-castus in migrainous women with premenstrual syndrome: An open-label clinical observation. Acta Neurologica Belgica, 113, 25–29. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/229082394_Use_of_Vitex_agnus-castus_in_migrainous_women_with_premenstrual_syndrome_An_open-label_clinical_observation

21- Enayat Gholampour, T., Fadaei Raieni, R., Pouladi, M., Larijani, M., Pagano, M., &  Faggio, C. (2020). The Dietary Effect of Vitex agnus-castus Hydroalcoholic Extract on Growth Performance, Blood Biochemical Parameters, Carcass Quality, Sex Ratio and Gonad Histology in Zebrafish (Danio rerio).  Applied Sciences, 10, 1402. Retrieved from https://www.mdpi.com/2076-3417/10/4/1402

22- کریمیان، ز.، کرامت، ا. (1393). گرگرفتگی ناشی از یائسگی و طب گیاهی در ایران: یک مرور سیستماتیک. مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، 17(111)، 1-11. قابل دسترس از:

https://ijogi.mums.ac.ir/article_3278_7f2773912bc675fbd86e00870273bd5d.pdf

23- Roemheld-Hamm, B. (2005). Chasteberry. Complementary and alternative medicine, 72(5), 821-824. Retrieved from https://www.aafp.org/afp/2005/0901/afp20050901p821.pdf

24- Khoshsima, E., Asri, Y., Bakhshi Khaniki, Gh.R., & Adnani, S.M. (2016). Study of some ecological characteristics of Vitex agnus-castus L. in Qom province. Retrieved from http://plant.ijbio.ir/article_980_884ab060a4517f8c3779cd00345d1226.pdf

25- Nasri, S., Oryan, S., Haeri Rohani, A., Amin, GH., & Yahyavi, H. (2004). The Effects of Vitex agnus castus L. Extract on Gonadotrophines and Testosterone in Male Mice. Iranian International Journal of Science, 5(1), 25-30. Retrieved from https://iijs.ut.ac.ir/article_30800_3cfa410aeb50a09a6d0eaeeb1e2177ec.pdf

26- Keegan, L. (2003, August 1). Chaste Tree Berry for Premenstrual Syndrome. RELIAS MEDIA. Retrieved from https://www.reliasmedia.com/articles/21921-chaste-tree-berry-for-premenstrual-syndrome

27- Perkins, S. What Are the Benefits of Chasteberry Tea?. SFGATE. Retrieved from https://healthyeating.sfgate.com/benefits-chasteberry-tea-3744.html

28- Phytopharmacy: An evidence-based guide to herbal medicinal products, First Edition. Sarah E. Edwards, Inês da Costa Rocha, Elizabeth M. Williamson and Michael Heinrich. © 2015 John Wiley & Sons, Ltd. Published 2015 by John Wiley & Sons, Ltd. Retrieved from

https://books.google.com/books?id=iNJuBgAAQBAJ&pg=PA101&lpg=PA101&dq=%22Presence+of+oestrogenic+compounds+in+chasteberry+may+result+in+additive+or+opposing+effects+with+oestrogens+or+oestrogen+antagonists%22&source=bl&ots=SNWZrDeP1N&sig=ACfU3U05IhQwmpCcKRwMci4P99DIjRSnOQ&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjovea2ientAhWFtlkKHcdcDtcQ6AEwAHoECAEQAg#v=onepage&q&f=false

29- Briden, L. (2020, May 8). The Dos and Don’ts of Vitex for Period Problems. Lara Briden - The Period Revolutionary. Retrieved from https://www.larabriden.com/vitex-for-period-problems/

30- VITEX AGNUS-CASTUS. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-968/vitex-agnus-castus

31- Chasteberry (Vitex agnus-castus). (2011, 23 Aug). health24. Retrieved from https://www.news24.com/health24/natural/herbs/herbs-a-z/chasteberry-vitex-agnus-castus-20120721#:~:text=Allergies,(hives)%20and%20allergic%20exanthema.

32- Prostatitis. MAYO CLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766#:~:text=Prostatitis%20is%20swelling%20and%20inflammation,causes%20painful%20or%20difficult%20urination.